Over ons

Het idee van P(Ark)Ours is ontstaan tussen een groep vrienden/kennissen/buren met 1 gezamenlijke band, de Ark. De Ark was de school van Merel, een gewoon meisje van ondertussen 15. Toen ze 1 jaar oud was, werd er echter Mucoviscidose bij haar vastgesteld: de meest voorkomende erfelijke en levensbedreigende ziekte in België.

1 2 3 4

Bij deze aandoening is het slijm abnormaal dik en taai, zodat ingeademde stofdeeltjes en bacteriën niet afgevoerd worden. Ze veroorzaken infecties, chronische bronchitis, en tasten de longfunctie aan.

Daarnaast veroorzaakt het taaie slijm ook ernstige spijsverteringsproblemen, en in sommige gevallen ook darmobstructies en diabetes. Merels leefwereld werd plots heel wat gecompliceerder: verschillende malen per dag aërosoltherapie, contact met stilstaand water of dieren vermijden, strenge hygiënische maatregelen, medicatie innemen voor, tijdens en na de voeding om spijsverteringsproblemen tegen te gaan, verschillende kinébeurten per week, de maandelijkse check-up in het ziekenhuis en het bange wachten op de resultaten,...

Merel is echter niet alleen.
In België lijden zowat 1500 kinderen en jongvolwassenen aan deze ziekte.
De Belgische Vereniging voor Strijd tegen Mucoviscidose wil de levenskwaliteit van de patiënten en hun familie verbeteren. Ze geeft informatie over het leven met de ziekte, de behandeling, financiële aspecten en opvangmogelijkheden. Ze begeleidt patiënten en hun familie in de ziekenhuizen en organiseert ontmoetingen tussen families. Daarnaast informeert en vormt ze (para-)medici en psychosociale hulpverleners en behartigt ze de belangen van patiënten bij de overheid. Tenslotte werkt ze aan de bekendmaking van Mucoviscidose naar het brede publiek toe en steunt de vereniging het wetenschappelijk onderzoek.

Om deze vereniging en alle patiënten een hart onder de riem te steken organiseren we jaarlijks op de derde zaterdag van oktober P(ark)ours. Dit jaar op zaterdag 14 oktober 2023. De opbrengst van P(Ark)Ours gaat integraal naar de Belgische mucovereniging. Anderzijds willen we met deze wandeltocht ook helpen aan de bekendmaking van Mucoviscidose naar het brede publiek toe. Bovendien willen we mensen ook aan het sporten brengen. Sporten is immers ook héél belangrijk voor Muco patiënten, en vormt een deel van hun uitgebreide behandeling.

Na de geslaagde vorige edities werden wij dan ook gevraagd om lid te worden van het criterium 'Roeselare loopt' .

Hiervoor kunnen we gelukkig rekenen op een gedreven ‘vaste kern’ medewerkers, gesteund door een gemotiveerde groep sympathisanten/sponsors/seingevers. Nog maar eens is gebleken dat de Ark het beste uit de mensen naar boven brengt. Jullie massale aanwezigheid zal voor ons de kers op de taart zijn.

Team P(Ark)ours.

HOOFDSPONSORS

MODULAR
DOVY
Phlypo
KipStore
Hemaflat
Belfius


Sponsors

Lingerie Ohlala